Kozel z Velkých Popovic

velkopopovicky-kozelPivovar Velké Popovice začal poprvé pivo vařit už v 16. století a vařilo se zde do té doby, než v první polovině 18. století propukly války. Opravdu znovu se pivovar rozjel až o tři staletí později a to v roce 1871 zakladatelem Františkem Ringhofferem. Ten se rozhodl postavit ve Velkých Popovicích nový pivovar, který rozšířil, vybavil technickými novinkami a nechal zbudovat nové studny. První várka piva se zde začala vařit až o tři roky později od jeho novodobého založení. Rok 1874 je základním datem novodobé historie Velkopopovického kozla, jehož emblém vytvořil jakýsi francouzský malíř.

Proč je Kozel Kozlem?
Kozel v názvu a emblému pivovaru má své počátky v době po 1. světové válce. Tehdy byla v pivovarnictví velká konkurence a zakladatel pivovaru Emanuel Ringhoffer si uvědomil, že je potřeba se odlišit, aby dokázal pivovar na trhu obstát. Začal proto ve Velkopopovickém pivovaru vařit podle místní tradice silné, tmavé pivo, kterému se tenkrát mezi místními říkalo Kozel.
V té době procházel Velkými Popovicemi potulný francouzský malíř, kterého natolik dojala pohostinnost místních lidí, že se rozhodl jim z vděku vytvořit emblém pivovaru. Malíř se nechal inspirovat postavou Kozla a vtiskl jeho podobu do emblému. Od té doby se každému velkopopovickému pivu říká Kozel a zvířecí maskot je na jeho etiketech vyobrazen už téměř sto let.
Ve třicátých letech se majitelé snažili postavení pivovaru ještě více upevnit a dodat mu na atraktivitě, proto přivedli do pivovaru živého kozla.Kozel jako živý maskot je v pivovaru dodnes. Kozlové v Popovicích jsou tradičně pojmenováni “Olda” po prvním popovickém sládkovi Oldovi. Toto jméno se mezi kozly dědí již přes 40 let.

Druhy piva Kozel:

Kozel Světlý se vyznačuje hladkou chutí. Je vhodný pro přípravu pokrmů z vepřového masa či guláše. Může se pít také v kombinaci s Kozlem Černým, kdy při smíchání obou piv v poměru 1:1 vzniká tzv. řezané pivo se zajímavou kombinací sladové, chmelové a karamelové chuti.

Kozel 11° je světlý 11° ležák s podílem alkoholu 4,6 %. Vyznačuje se plnější chutí. Díky vypilované chuti 3 druhů sladu spojené s jemnou hořkostí chmele získal Kozel 11° několik ocenění v různých soutěžích.

Kozel Premium je typický světlý 12° ležák s podílem alkoholu 4,8 %.

Kozel Černý je tmavé pivo s obsahem alkoholu 3,8 %, které se vyrábí podle původní receptury ze speciální směsi tmavých sladů, čisté vody z vlastní studny v okolí pivovaru a výběru kvalitního chmele. Karamelizovaný slad dodává pivu rubínovou barvou a sladkou chuť.

Den Kozla
Každoroční pivovarské slavnosti v areálu pivovaru, pivní speciality, hudební program.
14. červen 2014 • 11:00 – 18:00

Zdroj: www.pivovar.kozel.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..