Pacov – rodinný minipivovar z Vysočiny


pacovNaše pivo se vaří ve varně klasickou dvourmutovou technologií z ryze českých surovin: moravský slad, žatecký chmel, kulturní kvasnice a pramenitá voda ze Strážiště.
Po uvaření piva ve várně se ve spilce tzv. mladina zchladí na zákvasnou teplotu (tj. 12°C) a zakvasí pivovarskými kvasnicemi typu H. Poté probíhá hlavní kvašení v kvasných kádích po dobu 8-12 dnů (podle druhu piva). Dostatečně prokvašené pivo se pak stáčí do ležáckých tanků.
Pivo zde dozrává ve stojatých a ležatých ležáckých tancích 4-5 týdnů při teplotě 2°C pod tlakem 0,7 baru. Po dozrání se pivo čepuje přímo z ležáckých tanků až do výčepu.

Technologie používaná při výrobě piva:

Mačkač sladu (šrotovník)
Mačkač sladu neboli šrotovník slouží k rozmačkání sladu, ze kterého se následně vyrábí pivo.

Varna
Varna je celonerezová, s dekorací mosazných pásků, dvounádobová, o objemu 650 litrů. Jedna nádoba je tzv. rmutomladinová pánev a zároveň vystírací a odkalovací nádoba, druhá je pomocná, tedy scezovací káď.
Ve rmutomladinové pánvi (neboli kotli) se odehravá vše podstatné – zde se vše zahřívá a vaří a ve scezovací nádobě se oddělují jednotlivé rmuty a mláto od sladiny.

Deskový chladič
Deskový chladič je zařízení, které po chmelovaru a následně při spílání chladí mladinu z 98 stupňů na zákvasnou teplotu 12 stupňů Celsia.

Provzdušňovací svíčka
Provzdušňovací svíčka je zařízení, které obohatí mladinu kyslíkem tak, aby následně na spilce pivovarské kvasnice dobře odstartovaly začátek kvašení.

Spilka
Spilka je otevřená chlazená kvasná nádoba o objemu 1350 litrů, kde probíhá hlavní kvašení piva, zde se mladinka zakvašuje pivovarskými kvasnicemi, načež prodělává v 8 až 10 dnech hlavní kvašení a stává se mladým pivem.

Ležácké tanky
Ležácké tanky jsou uzavřené tlakové nerezové nádoby o objemu 1150 litrů, kde pivo s kvasnicemi usazenými na dně několik neděl dokvašuje, sytí se kysličníkem uhličitým a získává na chuti při teplotě asi 2° C. Zralé nefiltrované pivo se čepuje do dopravních soudků anebo jde přímo do konzumu v místní pivnici.

Řídící jednotka
Řídící jednotka je moderní řídící zařízení Siemens, které řídí a hlídá celou výrobu piva a správný chod minipivovaru.

Zdroj: www.minipivovarpacov.cz


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..